neděle 11. ledna 2015

Z deníku kavárenského povaleče - díl druhý

Café Hawelka - Dorotheergasse 6
Po náročném dopoledni stráveném v zajetí umění v kunsthistorickém muzeu jsme se s děvčaty vypravily do slovutného Café Hawelka. Již z názvu je patrné, že se původní majitel pyšní českými kořeny (pokud je tedy možné se českými kořeny pyšnit). Tahle kavárna není zdaleka tak naklizená jako Café Sacher nebo Demel, ale přesto (nebo spíš právě proto) má neuvěřitelný šmrnc. Nečekejte žádné pozlacené kohoutky na toaletách a dokonale naleštěnou mramorovou podlahu. Tady se záchody skrývají za ošuntělým závěsem. Milému personálu (jehož členové v hostech dokonce ani nevzbuzují pocit, že jsou obtížným hmyzem, jako jsme tomu byly svědky jinde) vládne vrchní vrchní, který v hlavě nosí veškeré objednávky a bryskně vám vystaví účtenku. Po chvíli jsme zjistily, proč se nám tahle kavárna tak líbí. Vládne tu totiž poněkud chaotická, ale neskonale pohodová východoevropská atmosféra, takže jsme se tu cítily jako doma. Nerada to říkám, ale mé milované  Café Central má vážnou konkurenci (už jen kvůli tomu fenomenálnímu štrůdlu).
Jídlo/pití: 5
Obsluha: 5
Prostředí: 5
Celkové hodnocení: 5

Cupcakes Wien - Albertgasse 17
Cupcakes Wien je malý řetězec cukráren, který se (překvapivě) specializuje na cupcakey. Řetězec čítá tři filiálky, kromě Albertgasse jednu najdete hned za rohem na Josefstädter Strasse a další v Museumsquartieru. Kavárna se kromě skvostných cupcakeů mnoha příchutí (mezi místní perly patří Oreo Cupcake či Heisse Liebe Cupcake) pyšní i krásným interiérem, který vypadá trochu jako pokojíček pro panenky.
Jídlo/pití: 5
Obsluha: 4
Prostředí: 5
Celkové hodnocení: 4,6

Aida  - Wollzeile 28
Aida je takový vídeňský kavárenský McDonald. Jedná se o řetězec cukráren, které v 1. polovině 20. století založil český rodák Josef Prousek pocházející z obce s půvabným názvem Držkov. Počet provozoven začal rychle narůstat a v současné době čítá 26 poboček, a to nejen v Rakousku, ale například i v Saúdské Arábii. I přesto zůstává firma v rodinných rukou a momentálně jí šéfuje zástupce 4. generace rodiny Prousků. A kdybyste si náhodou chtěli otevřít frančízu, pošlu vám odkaz na informační brožuru.
V kavárně bylo příjemné posezení, ačkoli zde panovala poněkud hektická atmosféra (ale to lze přišít na vrub blížícímu se Silvestru). Přilákat obsluhu bylo poněkud problematické, ale vše vynahrazovala výborná káva a skvěle rozmražené zákusky.
Jídlo/pití: 4
Obsluha: 3
Prostředí: 3
Celkové hodnocení: 3,3

Žádné komentáře:

Okomentovat