neděle 11. ledna 2015

Mamma mia in Vienna (a tentokrát doopravdy!)

Krátce po vánočních svátcích za mnou do Vídně opět přijela máma. Hlavním účelem této přátelské návštěvy bylo zhlédnutí muzikálu  Mamma Mia, na který máma dostala od Ježíška vstupenky. Představení se konalo v honosné budově divadla  Raimund Theater. Ježíšek zakoupil nejlevnější možné vstupenky, a to na sedadla s omezeným výhledem. Omezení spočívalo v tenkém sloupu umístěném před našimi zraky, který však nikterak nesnižoval schopnost recepce díla. Navíc poslech omezen nebyl. Matka odborným zrakem (či spíše sluchem) zhodnotila hudební stránku představení a konstatovala, že absence smyčcových nástrojů je vskutku pobuřující. Také poznamenala, že Rakušané chodí do divadla snad ještě hůře oblečení než Češi. I přesto se pro nás návštěva tohoto muzikálu stala nezapomenutelným zážitkem, neboť jsme pravými milovnicemi skupiny ABBA.

Druhý den jsme se místní lokálkou (tedy jakousi kombinací vlaku a tramvaje) vypravily do Badenu, půvabného lázeňského městečka ležícího nedaleko Vídně. Baden je sice malé, ale o to významnější město. Sídlili zde již staří Římané, pobýval tu Ludwig van Beethoven, jsou tu sirné lázně a údajně překrásné vánoční trhy. Po zhruba hodinové jízdě jsme vystoupily v samotném centru města, které jsme se ihned jaly prozkoumat. Vzhledem k tomu, že napadla silná vrstva sněhu, připadaly jsme si jako v pohádce. Prošly jsme se kolem honosné budovy kasina, vyšplhaly k Beethovenově svatyni a zhlédly místní oranžerii a rosarium (zárodky růží však prozatím pokrývala vydatná vrstva sněhu). Následně jsme se prošly půvabnou uličkou Schlossergässchen sestávající z roztomilých žlutých domečků. Poté jsme se vypravily do nedaleké kavárny, kde jsme se posilnily zákusky a horkým čajem. Baden sice není zdaleka tak velké a "profláklé" město jako Vídeň, ale i přesto stojí za pozornost. Při toulkách místními zasněženými parky jsme se totiž dokázaly přenést do doby, kdy tu žil samotný Ludwig van Beethoven a komponoval tu svá nejslavnější díla.


Další den jsme se vydaly na věhlasnou Mariahilfer Strasse, kde jsme již tradičně prozkoumaly několik obchodů. Následně jsme zavítaly do Blutgasse, což je krásná malá ulička nedaleko Stephansdomu, která údajně patří k nejstarším lokalitám v celé Vídni. V okolí Blutgasse se skrývá několik romantických zákoutí včetně skvostného dvorečku s pavlačovými domy porostlými břečťanem.

1 komentář:

  1. Už se nemůžeme dočkat až to všechno spatříme na vlastní bulvy!

    OdpovědětVymazat