úterý 2. prosince 2014

Vypukla punčová sezóna aneb malé srovnání vídeňských vánočních trhů

Začala punčová sezóna a my se nebojíme jí využít. Místní nederlandistika se totiž nachází na strategickém místě - přesně 220 metrů od nejslavnějších vánočních trhů, které se konají před vídeňskou radnicí. Stalo se tedy již běžnou praxí, že si po tříhodinových jazykových cvičeních zajdeme na punč, abychom se pak mohli vesele vrhnout do víru domácích úkolů. Doporučuji čokoládový punč ze stánku přímo pod vánočním stromem. Je naprosto neodolatelný... Jediné, co kazí dojem z výše zmiňovaných trhů je neskutečné množství lidí (zejména o víkendu, kdy se sem nahrnou svařáčkuchtiví Češi a Slováci) a odpudivý design místních hrníčků. Tyhle trhy si ovšem můžou přičíst k dobru, že je možné se na chvíli ohřát v budově radnice, kde je umístěna výtvarná dílna pro děti.

Velmi pěkné jsou také trhy u Schönbrunnu. Ty oplývají obrovským výběrem nápojů: horkou tekutou verzí mentolové čokolády After Eight, vaječným likérem s vanilkovou příchutí či horkou čokoládu s amarettem. Já doporučuji Apfelstrudelpunsch s rozinkami a šlehačkou. V Schönbrunnu podávají nápoje ve velmi vkusných černobílých hrnečcích se siluetou zámku a lesní zvěře. Na nádvoří je rozmístěno několik stanovišť se stolečky a přímotopy, u kterých si můžete v klidu a teple vychutnat svůj punč či svařák. Na místních trzích se navíc pravidelně konají koncerty a jiná kulturní vystoupení. Díky své lokaci můžete navíc spojit návštěvu místních trhů s příjemnou procházkou zámeckým parkem.

Jedny z nejkrásnějších trhů ze konají na Karlsplatzu. Prodávají se zde tradiční a rukodělné výrobky a také výborný punč (doporučuji ten s příchutí lesního ovoce) a pokrmy (například znamenité makové šulánky se švestkovou omáčkou). Na tomto trhu, jehož monumentální kulisou je majestátní Karlskirche, se vyřádí hlavně děti. Uprostřed areálu je totiž zřízena obora, ve které po sobě ratolesti házejí slámou a schovávají se v kupkách sena. Největší atrakcí je ale kolotoč vyrobený ze starého harampádí včetně vany, ptačí klece, dřevěné krabice, sudu a větráku, na kterém se můžou projet děti v doprovodu rodičů, kteří karusel roztáčejí jízdou na kole. Nedaleko je navíc jakési apres ski (ač bez lyží), ve kterém se příznivci disca můžou posilnit svařákem a následně si zatančit na čerstvém vzduchu. Rakouská média mimochodem nedávno oblétla fotografie amerického ministra zahraničí, kterak sedí na lavičce na Karlsplatzu, za ním se vinou řady nazdobených stánků a kolem něj stojí šestice zamračených bodyguardů.

Utajeným klenotem mezi vídeňskými vánočními trhy je bezesporu Spittelberg, spleť malebných uliček umístěných nedaleko Mariahilfer Strasse. Když se tudy procházíte, nemáte pocit, že se nacházíte uprostřed Vídně, ale spíš v nějakém kouzelně kýčovitém filmu od Tima Burtona. Řekla bych, že by to klidně mohl být Karlík a továrna na čokoládu vzhledem k tomu, že se zde nachází i prodejna znamenité, ovšem dosti drahé čokolády. Samozřejmě nechybějí obligátní stánky s punčem. Já jsem si dala 5 Elemente Punsch, který se vyznačuje tajuplným složením a vysokým obsahem alkoholu.

Pokud existuje nějaký trh, kterému doporučuji se vyhnout, pak je to trh na Maria-Theresien-Platz. O víkendu je zde takové množství lidí, že se zde nedá hnout. Tento trh bohužel nejsem schopna objektivně zhodnotit, jelikož mě proud lidí unášel kamsi pryč, takže jsem neměla šanci si jej důkladně prohlédnout.

Pokud vás nebaví bloumání po stáncích, můžete se aspoň pořádně opít a nadlábnout. Ideálním místem je Museumsquartier, kde se neprodává nic kromě jídla a pití. Vládne tu uvolněná atmosféra doprovázená příjemnou hudbou. Navíc se místní trhy vyznačují originálními hrnky, které nejsou ani trochu kýčovité, ale zato velmi roztomilé. Já jsem pro změnu ochutnala nealkopunč, tedy Kinderpunsch, který byl nesnesitelně sladký. Pro děti byl tím pádem jako dělaný.

Za zmínku stojí také trhy u Stephansdomu, ačkoli
svou velikostí (či spíše malostí) nemůžou konkurovat většině ostatních trhů. Pokud ale procházíte centrem města, můžete se tu na chvíli zastavit, prohlédnout si zboží v jednom z krásných na bílo natřených stánků a ochutnat třeba švestkovo-čokoládový punč, který opravdu stojí za to.





P.S.: Od skoro pravé Vídeňačky jsem se dozvěděla, že Rakušáci na trhy moc nechodí, a když už, tak se jdou jen posilnit punčem. Zboží na trzích je navíc kvůli vysoké ceně za pronájem stánků značně předražené.

Žádné komentáře:

Okomentovat