neděle 9. listopadu 2014

Z deníku kavárenského povaleče - díl první

Za onu krátkou chvíli, kdy jsme ve Vídni, stihla jsem navštívit již několik vyhlášených i zcela neznámých kaváren.
Předkládám popis kaváren a jejich hodnocení. Nejvyšší hodnocení je 5, nejnižší 1.
Stupnice: 5 = Ráj labužníků!, 4 = Skvělá kavárna!, 3 = Nemastné neslané, 2 = Nic moc., 1 = Příště se tomuhle místu obloukem vyhnu.

Kurkonditorei Oberlaa - Neuer Markt 16
Pokud budete bloudit Vídní, je docela možné, že dříve či později narazíte na kavárnu Oberlaa. Jedná se o celou síť kaváren, kde můžete ochutnat nepřeberné množství dortíků, makronek a pralinek. Samozřejmostí je prvotřídní káva. My jsme zavítaly do pobočky na nenápadném náměstíčku Neuer Markt, které se nachází hned v centru města. Kavárna se rozkládá na dvou poschodích a je opatřena i velmi pěknými toaletami v suterénu. Tuhle kavárnu dobře znám z předchozích návštěv Vídně. Vždycky když sem totiž s mámou přijedeme, zajdeme právě sem. Když jsme se do kavárny vydala tentokrát, a sice v doprovodu své nynější spolužačky Blanky a naší doktorandky Adély, bylo ještě napůl letní počasí, které nám umožnilo využít příjemnou zahrádku.
Jídlo/pití: 4
Obsluha: 4
Prostředí: 4
Celkové hodnocení: 4

Café Demel - Kohlmarkt 14
Sychravé nedělní dopoledne se jevilo jako ideální čas pro návštěvu jedné z nejvyhlášenějších vídeňských kaváren vůbec - Café Demel. Kavárna sídlí v historické budově nedaleko Hofburgu. Interiér je vskutku skvostný - mramorové stolky, masivní tmavé dřevo, luxusní dlažba... Navíc se přímo v kavárně nachází i prodejna všemožných delikates, které se zde vyrábí. V budově sídlí i výrobna cukrovinek, která je od zbytku kavárny oddělena plexisklem, takže je možno mistry cukráře sledovat při práci. Krásný estetický dojem kazil snad jen chlapík v zářivé šusťákové soupravě. Zřejmě se nechal inspirovat hitem sezóny podzim/zima v podobě mikiny Roberta Sedláčka.
Jak jsme se dozvěděly od Blanky, Demel vede se Sachrem spory o to, komu patří práva na výrobu originálního Sacher dortu. Jednotlivé dorty se od sebe poněkud liší. Zatímco u Sachra se vrstva marmelády nachází uprostřed dortu, u Demela je umístěna hned pod čokoládovou krustou. Samozřejmě jsme si jako správné turistky Sachertorte objednaly a chutnala opravdu skvěle, stejně jako káva.
Tím ale výčet pozitivních stránek Café Demel končí. Nutno konstatovat, že do Demelu už asi nikdo z naší česko-polsko-rumunské výpravy nezavítá. Příčinou našeho roztrpčení byla nadmíru nepřátelská obsluha. Poté, co si 2/3 naší skupiny objednaly "einen kleinen Brauner", tedy obyčejné espresso, zatvářila se servírka nesmírně kysele ("No jo, to jsem si mohla myslet, že si dají to nejlevnější kafe."). Když si vzápětí podstatná část osazenstva objednala Sacher, změnil se její kyselý výraz v úšklebek ("No jo, blbí turisti. Co jinýho si asi tak můžou dát, když nic jinýho neznají.").
To ale nebylo zdaleka vše. Objednaly jsme si celkem čtyři Sachertorty, ovšem obdržely jsme pouze tři. Když jsme na tuto skutečnost poukázaly (poté, co si nás několik dlouhých minut nikdo nevšímal), sdělila nám vrchní, že jsme si objednaly jen tři Sachery. Když jsme ji upozornily na to, že se mýlí, nafrněně odešla a přitom si žvatlala něco, čemu jsme (možná naštěstí) nerozuměly. Zbylý Sacher pak přinesla, ovšem jen s jednou vidličkou. Ne že by se nedal zákusek sníst pouze jednou vidličkou, ovšem všichni ostatní dostaly dvě.
S pocitem nesmírného zadostiučinění jsme pak nechaly servírkám minimální spropitné. Já jsem alespoň konečně využila dvě dvaceticentové mince, které jsou jinak absolutně k ničemu. Myslím, že by se majitelé Café Demel měli zamyslet a zaměstnávat jen milé servírky. Nebo aspoň takové, které jsou schopné předstírat, že jsou milé. Anebo je nahradit někým úplně jiným. Znám hodně lidí, pro které je práce v tak vyhlášeném podniku životním snem.

Jídlo/pití: 4
Obsluha: 1
Prostředí: 5
Celkové hodnocení: 3,3

Starbucks - Kärntner Strasse 49 a Mariahilfer Strasse 23-25
Obě pobočky řetězce Starbucks, které jsem zatím ve Vídni navštívila, jsem takzvaně hodila do jednoho pytle, protože všechny Starbucksy jsou víceméně stejné. Hodnotit Starbucks je trochu jako hodnotit McDonald. Já osobně oceňuji na tomhle kavárenském řetězci zejména skutečnost, že poté, co si kávu zakoupíte, neobtěžuje vás obsluha všetečnými dotazy typu "Máte všechno?", "Můžu vám ještě něco nabídnout?", "Máte nějaké další přání?". Absence číšníků má však i svá úskalí, například nižší úroveň čistoty. Navíc mám silné podezření, že veškeré zákusky vzešly z mražených polotovarů. Bohužel si u mě Starbucks nemohl spravit reputaci svou podzimní specialitou v podobě Pumpkin Spice Latte, a to kvůli mé nesnášenlivosti kombinace káva-mléko.
Jídlo/pití: 4
Obsluha: 4
Prostředí: 3
Celkové hodnocení: 3,6

Café Central - Herrengasse 14
Café Central je moje srdeční záležitost. Tuhle kavárnu jsem si zamilovala, když jsme v ní kdysi s tátou strávili mnoho hodin a utratili mnoho eur. Café Central se nachází v samém centru města v blízkosti Českého centra. Interiér kavárny je tvořen velikánskou místností s perfektně naleštěnými parketami, neobyčejně vysokým stropem, dlouhými mramorovými sloupy a hlavně vitrínami s božsky vypadajícími zákusky. Do Café Central s oblibou chodili kromě mě i jiní velikáni jako Adolf Loos či Hugo von Hofmannsthal.
V téhle kavárně naleznete všechno, co si pod pojmem vídeňská kavárna představíte - výbornou kávu, lahodné dezerty, jedinečnou atmosféru a distingované číšníky (jak poznamenala Blanka, v knize Moniky Czerninové Vídeň: Návod k použití se píše, že vídeňští vrchní snad prochází speciálním školením na to, jak co nejdéle ignorovat hosty).Ve večerních hodinách si navíc můžete pobyt v kavárně zpestřit poslechem skvělého pianisty.
Jídlo/pití: 5
Obsluha: 5
Prostředí: 5
Celkové hodnocení: 5

P.S.: Zjistila jsem, že kvalita kávy je přímo úměrná reakci mého žaludku. Zatímco po konzumaci instantní kávy mě prakticky pokaždé trápí žaludeční problémy, po ochutnání šálku kávy vytříbené kvality se ničeho takového obávat nemusím. Dospěla jsem k závěru, že díky vrtkavosti mého žaludku a znalosti nizozemštiny bych mohla pracovat u firmy Douwe Egberts jakožto indikátorka kvality výrobků. Pokud taková pracovní pozice existuje, hned po promoci se přihlásím. A zároveň vás vyzývám: prosím, buďte ke mně milosrdní a dávejte mi pít jen kvalitní pitivo.

1 komentář: